ראיתם גחלילית?

מכירים את הבזקי האור הקצרים של הגחליליות? גם אתם מתרגשים לראותן? מספרים, שפעם ראו יותר גחליליות. סקר חדש של החברה להגנת הטבע, בית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב והמעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, קורא לאזרחי ישראל לדווח בטופס מיוחד על תצפיות של גחליליות, על מנת ללמוד על תפוצת הגחליליות בארץ כיום ומה הם הגורמים המשפיעים עליה. "בשנים האחרונות מצטברות עדויות לירידה קיצונית בשפע ועושר מיני החרקים בעולם, ובמיוחד חרקים מעופפים. סקר שנערך בישראל בשנת 2009 מצא כי גם בישראל רואים פחות גחליליות בעשורים האחרונים לעומת העבר, ואנחנו מעוניינים לדעת אם זה המצב גם היום. הסיבות העיקריות לפגיעה בגחליליות בעולם הן אבדן וקיטוע בתי גידול, זיהום אור ושימוש בחומרי הדברה", אומרת נירית לביא-אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע.

צבאים, חזירי בר, סלמנדרות, כלניות, ציפורים, פרפרים, קיפודים ועוד – אלו נסקרו בשנים האחרונות במסגרת מיזמי מדע אזרחי – שיתוף פעולה בין מדענים לציבור, המאפשר תרומה הן למדע והן לשמירת הטבע. כעת, גם הגחליליות מצטרפות לרשימה המכובדת, במחקר שנערך ע"י אלה פישמן, סטודנטית לתואר שני בהנחיית איתי רנן, פרופ' סלעית קרק ופרופ' תמר דיין. "המחקר בודק מהי תפוצת הגחליליות בארץ כיום, ומהם הגורמים המשפיעים עליה. ידע זה יאפשר לנו לשמור על בתי הגידול המתאימים להן בצורה טובה יותר. הדיווחים שלכם יאפשרו לנו למפות היכן הגחליליות נמצאות. תיאור המקומות הללו יעזור לנו להכיר את בית הגידול המתאים להן, מה הם הגורמים המשפיעים על תפוצת הגחליליות ואיך אולי ניתן להחזיר את האור שרבים בארץ זוכרים רק מימי ילדותם", אומרים החוקרים.

גחליליות הן משפחה מסדרת החיפושיות במחלקת החרקים. מעריכים שקיימים כאלפיים מינים בעולם וכ-8 מינים בארץ. הגחלילית מתחילה את חייה כזחל למשך מספר חודשים עד שנים (תלוי במין, באקלים ובהיצע המזון), הזחל ניזון מחלזונות ותולעי קרקע. הגחליליות מוכרות במיוחד בזכות יכולתן ליצור אור מהפרקים האחוריים של הבטן, שמשמשת בעיקר לתקשורת בין זכרים לנקבות בשלב החיים הבוגר, אך לעיתים היא מופיעה גם בזחל ובביצים, כנראה לצורך הרתעת טורפים. בכל המינים בארץ, הזכרים הם בעלי כנפיים המשמשות לתעופה ולנקבות יש ניצני כנפיים שאינן שימושיות.

אז, אם אתם זוכרים שראיתם בשנים עברו גחליליות – נשמח שתמלאו את הטופס בקישור ונוכל להשוות את תצפיות העבר לדיווחים משנה זו – https://survey123.arcgis.com/share/645b754c1f5b438a98bf1fdab611b8be

צילום : דובר החברה להגנת הטבע

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.